Vasút-automatizálás

A Prolan Zrt. és a Prolan Alfa Kft. 1998 óta foglalkozik vasút-automatizálással. Első nagy projektünk a GySEV integrált vasútirányító rendszerének szállítása volt, ahol az energiaellátás felügyeletén kívül (FET) a központi forgalomellenőrző (KÖFE) és forgalomirányító (KÖFI) rendszerek funkcionalitását is megvalósítottuk. A rendszer megfelel a CENELEC MSZ-EN 50126, 50128, 50129 szabványoknak. 2009-ben adtuk át a 13 vasútállomás távvezérlését és 40 állomás távfelügyeletét ellátó Szeged KÖFI rendszert, 2011-ben az európai színvonalúra korszerűsített dél-balatoni vasútvonalat. 2010 év folyamán a GySEV Sopron-Szentgotthárd vonalrekonstrukción is dolgoztunk. A MÁV csoport közel 1500 dízel és villamos vontatójárművére, valamint vezérlőkocsijára telepítettünk GPS vevővel és GSM modemmel ellátott komplex mozdonyfedélzeti Mozdonyfedélzeti Berendezést, mely a vasúti közlekedés automatikus felügyeletét látja el. 2012-ben az újonnan vásárolt TRAXX járművek fedélzetére is a Prolan által fejlesztett berendezést szerelték fel a gyártó Bombardier cég kasseli telephelyén.

Energiamenedzsment

Legújabb üzletágunk első terméke a hosszúhullámú rádiós körvezérlő berendezés (RKV), amely a hosszúhullámú rádió-táviratoknak megfelelően kapcsolja a terhelést, illetve vált tarifát..
Magyarországon már több, mint 230.000 darab önbeálló antennával ellátott készülék segíti az optimális terhelésszabályozást. Körvezérlő központunk a közvilágítás vezérlésén túlmenően a fogyasztói korlátozás és szinten tartás szabályozását végzi.
ProMETER készülékünk a smart metering és az RKV funkcionalitását egyesíti. Az RKV teljes funkcionalitásán túl a fogyasztásmérőből kiolvassa, feldolgozza és a központba küldi az adatokat, speciális funkcióival az esetek nagy részében segíti a jogosulatlan beavatkozások, vételezések felderítését.


Energetika

A Prolan Zrt. villamos energiai üzletága több mint 20 éve foglalkozik alállomások és azokat összekötő villamos hálózatok távfelügyeleti rendszerével.
ProField RTU termékcsaládunk Magyarországon piacvezető, a MAVIR Zrt. átviteli hálózati alállomásain illetve összes erőművi alállomásán ez a rendszer működik. A magyarországi áramszolgáltatók 220 alállomásán, illetve számos kiserőművi, szélparki, biogázas rendszerben is ProField RTU-k biztosítják a rendszer felügyeletét. 1500 rádiós adatátvitellel kommunikáló mezőgépünk segíti a hálózati zavarok hatékony elhárítását. RTU rendszerünk a nemzetközileg ismert adatátviteli protokollok közül támogatja az IEC60870-5-101/102/103/104 illetve Modbus, JBUS, Siemens 8FW, 3964R protokollokat. Rendelkezünk a Kema által kiállított 61850 Certificate A Level tanúsítvánnyal.
A Prolan Zrt. által fejlesztett ZEUS Scada család alállomási megjelenítője 200 alállomáson működik. ZEUS alapú központtal irányítják az EdF Démász Zrt. teljes hálózatát, valamint a MAVIR Zrt összes átvitelhálózati és erőművi alállomását. Az RWE ÉMÁSZ Hálózati Kft. Scada/EMS/DMS/WFM/OMS funkcionalitással rendelkező új integrált – IDCS nevű - diszpécseri rendszerét a szerb TELVENT DMS-vel közösen fejlesztettük ki. A rendszer próbaüzeme sikeresen befejeződött, már éles üzemben működik, jelenleg még a régi KDSZ rendszerrel párhuzamosan. MAVIR Zrt. KKEK rendszere: Az összes átviteli hálózati alállomás felügyelete és operatív működtetése Rendszerünket felkészítjük a gáz-, víz és egyéb rendszerek felügyeletére.