> Üzletágak >

Energiamenedzsment

RKV készülékcsalád

Rádiós körvezérlő rendszer

KVK

Körvezérlő központ

Üzletágak

A Prolan Zrt. három üzletággal rendelkezik. Elsőként villamosenergia-ipari automatizálási profilunkat alakítottuk ki. A Prolan csoport vasút automatizálással foglalkozó tagja, a Prolan-Alfa Kft. 1998-ban jött létre, majd 2011 végén beolvadt az anyavállalatba. 2004-ben kezdtük meg saját hosszúhullámú vevőkészülékeink (RKV) kifejlesztését, így megalapozva az energiamenedzsment üzletág létrehozását.

Energiamenedzsment Projektek

RKV készülékek szállítása.

A Prolan Zrt. 2007 óta folyamatosan szállít RKV készülékeket, eddig több mint 230’000 darabot. Jórészt e tevékenység elismeréseként 2011 februárjában megkaptuk az E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft beszállítói nagydíját.


_MG_0445

Körvezérlő Központ (KVK)

Magyarországon négy helyszínen, a Prolan Zrt. által szállított központok a közvilágítási vezérlésén túlmenően fogyasztói korlátozás és szinten tartás szabályozását végzik.


Energiamenedzsment

Napjainkban a rádiós körvezérlő rendszer az egyetlen olyan technológia a villamosenergia-elosztórendszerek terhelésszabályzásának szolgálatában, amely nagy mennyiségű készülék egyidejű, rendkívül gyors, a fogyasztó földrajzi helyétől független elérésére alkalmas. A fogyasztók hosszú hullámú rádión történő vezérlése az 1990–es évek közepén Németországban kezdődött el. A Prolan Zrt. 2004 óta foglalkozik ezzel a profillal, ekkor kezdte meg saját hosszúhullámú vevőkészülékének (RKV) kifejlesztését. 2007-ben adtuk el az első készülékeket, 2009-től már a továbbfejlesztett családot gyártjuk. 2011 év végéig több mint 230 000 darabot értékesítettünk a magyar E.ON cégek részére, valamint kisebb mennyiséget a Zapadoslovenska Energetica és E.ON Cˇ eska Republika áramszolgáltatóknak. 2011-ben szereztük meg az első németországi vásárlóinkat. A Prolan Zrt. által fejlesztett készülékek mindkét jelenleg használatos adatátviteli protokollt, a Versacomot és a Type-B-t is kezelik.

Az RKV technológiát még nem használó áramszolgáltatók számára fejlesztettük ki hibrid készülékünket, ami olyan RKV készülék, amely kezeli a hagyományos HFKV technológiát is. Ezáltal zökkenő mentesebb az átállás, és a korábbi beruházások megtérülése is fenntartható.

Az „okos mérés”, a smart metering világszerte dinamikusan terjed. Az EU direktívái szerint is meg kell oldani a mérésen alapuló energia elszámolást. A Prolan Zrt. abból az ötletből kiindulva, hogy terhelésszabályzásra, illetve a mérők távoli leolvasására egymástól függetlenül szükség van, integrált készülék fejlesztését tűzte ki célul. Ez a berendezés egyesíti az „okos mérés” és adattovábbítás, illetve a szelektív és gyors szabályozás nyújtotta előnyöket. ProMETER márkanevű készülékünk az Easymeter, egy nagy tapasztalattal rendelkező mérő gyártó készülékét integrálja cégünk RKV készülékével. Az egy készülékben történő megvalósítás további optimalizálást tesz lehetővé. Így beépítésre kerültek a jogosulatlan beavatkozásokat detektáló funkciók, illetve a pre-paid szolgáltatások.
A kialakított eszközök számára új piacokat kerestünk, így találtunk rá a közvilágítás területére. Itt a készülékeink telepítésével jelentős energia megtakarítás érhető el, amely kényelmesen fedezi a beruházási költségeket.

Az energia hatékony felhasználása, a fogyasztás mérése, a fogyasztók szelektív szabályozása egyre nagyobb feladatot jelent a fejlett illetve a fejlődő világ számára. Hisszük, hogy energiamenedzsment üzletágunk a legjobb válaszokat tudja adni a növekvő kihívásokra.