Üzletágak

A Prolan Zrt. három üzletággal rendelkezik. Elsőként villamosenergia-ipari automatizálási profilunkat alakítottuk ki. A Prolan csoport vasút automatizálással foglalkozó tagja, a Prolan-Alfa Kft. 1998-ban jött létre, majd 2011 végén beolvadt az anyavállalatba. 2004-ben kezdtük meg saját hosszúhullámú vevőkészülékeink (RKV) kifejlesztését, így megalapozva az energiamenedzsment üzletág létrehozását.

Energetika Projektek

PACWorld konferencia és kiállítás,
2012. június 25-28.

Cégünk ezüst szponzorként, kiállítóként és előadóként egyaránt jelen volt az idén Budapesten megrendezett PACWorld konferencián.


(2008-2012) Plovdiv

A projekt célja a bolgár NRIC (Nemzeti Vasúti Infrastruktúra Fejlesztő Vállalat) Plovdiv és Svilengrad közötti vasútvonalának fejlesztése és villamosítása.


Energetika

Elsőként villamosenergia-ipari automatizálási profilunkat alakítottuk ki. A transzformátor alállomási feladatok megoldására az akkori legkorszerűbb rendszerépítési alapelveknek megfelelően fejlesztettük ki az elosztott, mezőorientált ProField-A családot és a HAM helyi megjelenítőt. A cég életében nagy ugrást jelentett, hogy 1995-től a Siemens alvállalkozójaként bekapcsolódtunk a teljes hazai villamosenergia-elosztórendszert megújító, világbanki finanszírozású ÜRIK projektbe. Az MVM Rt. alaphálózati és az ÉDÁSZ, DÉDÁSZ, TITÁSZ elosztó hálózati alállomásaira szállítottuk a továbbfejlesztett ProField-B RTU család készülékeit. A magyar RTU piacon elért vezető piaci részesedésünket az ÜRIK projekt lezárása után is sikerült megőriznünk. A MAVIR Zrt. 28 alállomásán, az EdF DÉMÁSZ Zrt. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. valamennyi alállomásán, az E.ON Észak- és Dél-dunántúli áramszolgáltatóinál pedig az alállomások többségén ProField RTU működik. Az alállomásokról kiléptünk az elosztó hálózatra. 1500 rádiós oszlopgépünk működik az EdF DÉMÁSZ Zrt., az EDE Zrt. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. középfeszültségű hálózatán. A ProField-B családot 2000-ben a nagyobb integráltságú ProField-C család váltotta fel. Az alállomási helyi megjelenítők továbbfejlesztésével létrehoztuk a ZEUS villamosenergia-ipari központot.

Az EdF DÉMÁSZ Zrt. irányítástechnikai rendszerét – valamennyi alállomás irányítástechnikáját, az oszlopkapcsolók vezérlésének döntő többségét, a tartalékolt üzemirányító központját (KDSZ) – a Prolan Zrt. szállította. A 2001 óta működő 56 alállomást és közel 40 000 adatpontot kezelő diszpécserközpont megbízhatóan támogatja az üzemirányítók munkáját.

A Prolan Zrt. munkatársai által kifejlesztett rendszer működik a MAVIR Zrt. öt kezelőközpontjában és országos központjában. A rendszerirányító a mi termékünket használja a magyar átviteli hálózat operatív irányítására.
2009-ben négy nagy multinacionális céget megelőzve megnyertük az ÉMÁSZ Hálózati Kft. üzemirányító központjára kiírt tendert, és opciós jogot szereztünk az ELMŰ rendszer szállítására. Az IDCS márkanevű komplex – SCADA, DMS, EMS, OMS– funkciókat realizáló rendszer próbaüzeme 2012. márciusában sikeresen befejeződött. A rendszer éles üzemben működik, a tartalékként még rendelkezésre álló régi KDSZ mellett.

A ProField család eszközbázisán speciális alkalmazásként valósult meg a MAVIR átviteli hálózatának RTU-iba integráltan a fázisszögmérő rendszer, amelynek adatgyűjtését és feldolgozását a szintén PROLAN gyártmányú fázisszögmérő központ végzi el.

Referenciák

 • 220 db NAF/KÖF alállomási RTU és megjelenítő szállítása a magyarországi áramszolgáltatók
  ( E.on Hungária, RWE Elmü-Émász Hálózati Kft. és EdF Démász ) részére.
 • 28 db átviteli hálózati RTU, alállomási megjelenítő és 5 db regionális kezelőközpont (KEK) szállítása Mavir Zrt. részére.
 • EdF Démász KDSZ és EDE Zrt. Pécs és Kaposvár ÜIK
 • MAVIR Zrt. KKEK rendszere: Az összes átviteli hálózati alállomás felügyelete, operatív működtetése.
 • Émász Hálózati Kft. IDCS (integrált diszpécseri vezérlő rendszer) szállítása a Telvent DMS-el
  közösen.
  • A Scada alrendszer adatokat gyűjt az Émász valamennyi alállomásáról és oszlopgépéről és megvalósítja a szokásos Scada funkciókat.
  • A DMS és EMS alrendszer több féle nézetben követi a közép és nagyfeszültségű hálózatot és futtatja a számításokat.
  • Az összes topológiai és berendezés jellemzői a Geometria Kft. által szállított GIS alrendszerből importálódnak.
  • Támogatja a munkairányítást, meghatározza a MEH által igényelt működési paramétereket, szolgáltatja a rendszerirányító részére szükséges információkat.