XXIV. Közlekedésfejlesztési és Beruházási Konferencia

2024.05.02

2024.április 16-18. között került megrendezésre a XXIV. Közlekedésfejlesztési és Beruházási Konferencia a festői Bükfürdőn, a Greenfield Hotel Golf & Spa adott otthont az eseménynek.

A hazai közlekedésfejlesztés legfrissebb innovációit és jövőbeli terveit bemutató konferencián a Prolan Zrt. képviseletében Tóth Péter, a társaság biztosítóberendezési főmérnöke tartott előadást. Az előadás címe "Szombathely állomás korszerűsítése, új biztosítóberendezés létesítése" volt. Péter részletesen bemutatta a Szombathelyi vasútállomás páros váltókörzetének modernizációs projektjét, mely a villamos váltóállítást és -ellenőrzést PRORIS-H modulokkal oldja meg.

A projekt előzményeként egy megvalósíthatósági tanulmányterv készült, amely három különböző technológiai megoldást vizsgált. A GySEV Zrt. végül a Prolan által kínált PRORIS-H rendszer mellett döntött, amely a legkevesebb helyet igényli, teljesen eltávolíthatóvá teszi a mechanikát és számos új szolgáltatást kínál.

Ez a rendszer lehetővé teszi az elektronikus kezelőfelületet, a váltók egyéni lezárhatóságát és az új kijárati hívójelzés funkciót. Emellett a projekt során további műszaki fejlesztéseket is végrehajtottak, mint például a forgalmi irodai régi kezelőszekrények megszüntetése és az új dominópultba történő integrálás, valamint a külsőtéri vasszekrények eltávolítása. A PRORIS-H rendszer részét képezi továbbá a három állomási sorompó, a nem biztosított tolatásjelzők és kitolásjelzők vezérlése és ellenőrzése.

Tóth Péter előadása a közlekedésbiztonság és a hatékonyság iránt érdeklődő szélesebb közönséget is tájékoztatta a hazai közlekedés egyik fontos fejlesztéséről. Ezen megoldások és a projekt átfogó jellege biztosítja, hogy Szombathely állomás páros váltókörzetében a korábbinál modernebb, hatékonyabb és biztonságosabb vasúti közlekedés valósulhasson meg.