Áramszolgáltatók tömegvezérlési rendszereiben alkalmazott új technológiájú IP alapú vezérlőegység

Kedvezményezett neve:

Prolan Irányítástechnikai Zrt.

Projekt címe:

Áramszolgáltatók tömegvezérlési rendszereiben alkalmazott új technológiájú IP alapú vezérlőegység

Támogatás összege:

264 971 521 Forint

Projekt azonosítószáma:

2018-1.1.2-KFI-2018-00030

A projekt során kutatjuk azokat a hiányzó ismereteket, melyek szükségesek a fogyasztói befolyásolás (demand-side management DSM) aktív, direkt területén egy vezérlő eszköz kifejlesztéséhez. Ipari kutatásunk során olyan új ismereteket szerzünk meg, amivel megvalósul az energiagazdálkodási rendszer és az infokommunikációs technológiák egybeolvasztása, és létrejön az integrált fogyasztói befolyásolás. Fejlesztésünk eredményeként IP alapú vezérlőegység kísérleti prototípust hozunk létre, amely kiváltja a mai áramszolgáltatói tömegvezérlésekben alkalmazott technológiát. A jelenleg Európában széles körben alkalmazott technológiák (HKV és RKV) tulajdonságai: analóg és titkosítatlan jelátvitel; zárt protokollok; hitelesítéssel nem rendelkeznek; vissza irányú kommunikáció hiánya; távoli frissítés és paraméterezés lehetősége nincs vagy erősen korlátozott.

Várhatóan az első egy-két évben a németországi áramszolgáltatók (EnBW, E.ON, Vattenfall) igényei fognak számunkra piacot jelenteni. 3-4 millió db vezérlőegység szállítását igényli a piac 10 év alatt. A Prolan jelenlegi németországi megítélése és felkészültsége alapján ennek a piacnak legalább a 10%-a megszerezhető. Ez évente 30 – 40 000 db-ot jelent. A magyarországi áramszolgáltatók becsült HKV és RKV vevőkészülékeknek számai: E.ON, DÉMÁSZ, és ELMŰ-ÉMÁSZ területein 1.800.000 db. Az új technológiájú megoldásra áttérve a jelenlegi készülékeiket le fogják cserélni. Ennek az időtávja és a volumene egyelőre nem számszerűsíthető.

Cégünk a hazai és németországi RKV szállításoknak köszönhetően kialakult jó hírnevére alapozva kívánja a hagyományos (HKV, RKV) vezérlési technológia szakértői ismeretét felhasználva az új prototípust kifejleszteni és a meglevő üzleti kapcsolatrendszeren keresztül pilot projektekben gyakorlati kipróbálásra az áramszolgáltatóknak (és leányvállalataiknak) átadni, majd a prototípusból keletkező végterméket tömeges számban szállítani.