Prolan Steuerbox sikere a német szaksajtóban

2018.05.30

2017-ben megkezdődött Németországban az okos mérési rendszer (Intelligentes Messsystem, IMSys) bevezetése. Ennek részeként első lépésben a rendszer előírásainak megfelelő mérőórák kerülnek a fogyasztókhoz, majd pedig szigorú biztonsági előírásoknak is megfelelő távközlési egységek (Gateway) lesznek hozzájuk illesztve, amelyen keresztül a mérők távleolvashatókká válnak. A hálózat stabilitása érdekében a német törvények előírják, hogy 7 kW feletti háztartási kiserőművek és 10.000 kWh éves fogyasztás esetén ez egy relés vezérlőegységgel, ún. Steuerbox is ki kell egészülnie. A Prolan évek óta eszközbeszállítója német áramszolgáltatóknak és tagja a specifikációt megfogalmazó német szakmai szövetségnek, az FNN-nek. Ezen piaci jelenlét és több évtizedes készülékfejlesztési tapasztalat, szaktudás alapján kezdtük meg saját Steuerbox termékünk fejlesztését, mindenben megfelelve a szigorú német követelményeknek.

A fejlesztés egyik fontos mérföldköve, hogy a nagy múltra visszatekintő német mérőgyártóval, az EMH-val, illetve a távmenedzsment rendszerek tekintetében meghatározó beszállító Robotronnal közösen folytattunk le egy tesztet. Az EMH hamburgi székhelyén kollégáink létrehozták a mérőt, gateway-t és steuerboxot tartalmazó környezetet, majd pedig a Robotron kollégái drezdai központból adtak ki IEC 61850 protokollon keresztül vezérléseket. A relé megfelelő kattanása és az arról szóló visszajelzés a teszt sikerét mutatta, amely által a három szállító megoldása közösen is demonstrálta a rendszer működését, ráadásul elsőként a német piacon.

A sikeres tesztről itt olvasható az EMH német nyelvű beszámolója.
Több német szakportál is beszámolt a sikeres tesztelésről, így a solarserver.de, a  pv-magazine.de és a finanznachrichten.de, www.energie.de oldalak.