Prolan ECLIPSE Smart City Szankon

2018.07.18

A Prolan Zrt. fejlesztéseinek eredményeként, Magyarországon először Bács-Kiskun megyében, Szankon került megvalósításra, egy közvilágítási hálózatra épülő és az egész települést lefedő, SMART CITY rendszer. Cégünk elsőként alkalmazta olyan településen a saját fejlesztésű ECLIPSE SMART CITY rendszerét, amelynek közvilágítási hálózata 24 órán keresztül, folyamatosan feszültség alatt áll. A 2395 lakosú településen az intelligens közvilágításra épített Okos Város szolgáltatások ötvöződnek a szenzortechnikákkal, amelyek az ott élők életminőségének javulását eredményezik.

 

Szankon ezentúl nem csak kamera rendszer, WIFI hotspotok, fénymérő szenzor, vezérelt díszvilágítás és számos egyéb OKOS VÁROS szolgáltatás működik az új intelligens LED-es világítótestekkel megvalósított közvilágítási infrastruktúrán, hanem a lakossági kisfeszültségű ellátó hálózat távfelügyelete is bekapcsolásra került az új rendszerbe.

Az Európai Unió Széchenyi 2020 pályázati támogatással megvalósult Smart City koncepció, olyan okos városi szolgáltatások körét jelentik, melyek a település lakóinak életminőségét javítják a fejlett technológiák alkalmazásával. A SMART CITY rendszerbe illeszthetők  elektromos járművek töltőinek távfelügyelete, a zaj- és légszennyezettség mérők adatainak megjelenítése, meteorológiai állomások adatainak rendszerbe integrálása, közbiztonsági kamera rendszerek vezérlése, rendszámfelismerés, üres parkolóhelyek detektálása, stb.

A sokrétű SMART City szolgáltatások mellett a kisfeszültségű lakossági hálózaton is lehetővé válik a feszültség-, áram-, teljesítmény- és fogyasztásmérés, ezáltal a rendszer felhasználói pontosabb információkat kaphatnak, ami gazdaságosabb üzemeltetést eredményez. Jelentős megtakarítások képződnek az alkalmazott világítótest vezérlésekből, a programozott fényáram menetrendek alkalmazásából. Az intelligens rendszer diagnosztikai jelzései alapján a hibák egyértelműen beazonosíthatók, pontosan lehet tudni, hogy a javítás melyik karbantartó cég feladata.

Az ECLIPSE SMART CITY okos városi funkciónak segítségével a szolgáltatók online értesülnek a kommunális (lakossági) ellátó hálózat állapotáról, a feszültség kitáplálások minőségéről, hibáiról, az üzemszünetekről és egyéb problémákról. Nem kell megvárni a lakosok jelzéseit, bosszúságait, reklamációit, már a hiba keletkezésének pillanatában rendelkezésre áll az információ a meghibásodásokról, így azonnal megkezdődhet az intézkedés a hibák kijavításának logisztikai szervezésére.

 

Szank 9 közvilágítási trafókörzetében 365 db új intelligens FULLED világítótesttel megvalósult projekt tartalma:

 

  • 213 db SL3 36W, 16 LED, 4150lm, 4000 K, intelligens FULLED világítótest,
  • 155 db SL3 72W, 32 LED, 8808lm, 4000 K, intelligens FULLED világítótest
  • 23 db Hikvision IP kamera
  • 23 db WIFI hotspot
  • 9 db ECLIPSE körzetvezérlő modul
  • 365 db ECLIPSE lámpavezérlő egység
  • 10 db ECLIPSE Kisfeszültségű Üzemirányítási egység
  • BLUX-06 fénymérő szenzor
  • és DALI relés kapcsolódobozok kerültek telepítésre.

 

A közvilágítási központ robosztus kapcsolása fénymérőhöz igazítottan

A településeken kihelyezett fénymérőkből érkező adatok alapján az ECLIPSE SMART CITY rendszere, a beállított LUX érték elérésekor, egyszerre kapcsolja KI és BE egy teljes település közvilágítását valamennyi mágneskapcsoló egyidejű vezérlésével. Az asztronómiai naptár szerint beprogramozott aznapi elvi kapcsolási időpontok környékén, egy előre beállított időablakban (Pl.: ±20 perc) várja a fénymérő jelzését. Ha nincs jelzés, az időablak végén automatikusan kapcsol.

Online frissülő, teljes körű világítótest (aktív elem) leltár

A karbantartások támogatására olyan mélységű információk nyilvántartása kerül a rendszerben megvalósításra, amelyek a világítótest egyenértékű pótlásához szükséges adatokat tartalmazza, ezáltal a lámpatest megsemmisülése, vagy a gyártásának megszűnése esetén sem jelent problémát a megfelelő lámpatest gyártatása, vagy teljes értékű helyettesítése.

A közvilágítási hálózat 24 órás üzeme lehetővé teszi, hogy a községet átfogó kamera rendszer és a WIFI hotspot-ok folyamatosan működjenek, amelyek a közbiztonság helyzetére is és az infrastruktúra ellátottságra is kifejezetten jótékony hatással vannak, ezáltal a település sokkal biztonságosabb, élhetőbb a lakosok részére.