Első Prolan Vasutas és Családi nap

2018.07.25

A július második vasárnapján ünnepelt országos Vasutasnaphoz kapcsolódva rendeztük meg az első Prolan Vasutas és Családi Napot a Vasúttörténeti Parkban. Társaságunk ezzel is szeretné erősíteni összetartozását a vasutasok nagy családjával, és kifejezni elkötelezettségét egy modern és költséghatékony vasút megteremtésében.

Hagyományteremtő rendezvényünkön több mint kétszázan vettek részt a különböző programokon, melyek közül néhány a helyszínnek köszönhetően egészen egyedi és különleges volt. A vezetett túra során a vendégek megtekinthették a Csajka sínautót is, ami a hatvanas években készült, abroncsok és kormány nélkül, és a feladata a pályafelügyeletet ellátó szakszemélyzet, magasabb beosztású vezetők szállítása volt a budapesti vasútigazgatóság területén.

A hajtányozást sokan kipróbálták a mintegy 400 méteres pályán, és nagy sikere volt a fordító-korongozásnak is, a fordítókorong hídján utazva tudhatták meg az érdeklődők, hogy hogyan mozgatta a korong a mozdonyokat az egyik vágányról a másikra. Lenyűgöző látványt nyújtottak közben a félkörben kiállított gőzmozdonyok, melyek közül a legöregebb 1882-ben készült.

A gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerű volt a liliputi kisvasút, amely majdnem egy kilométeren át kanyarog, s közben egy alagúton, és Magyarország legkisebb vasúti hídján is átgurul. A kerti vasút érdekessége, hogy hűen modellezi a valódi vasút működését, a kereszteződésekben miniatűr fénysorompókkal, így a parkban a vasúti közlekedés szabályai érvényesek, a gyalogosok is meg kell, hogy álljanak, ha jön a vonat.

A túrában elfáradt látogatókra a Relax szigeten masszázs várt, a legkisebbeket kézműves foglalkozás, arcfestő és lufibohóc szórakoztatta. A nagyobbak trambulinon, rodeo bikán, vagy a ninja pályán próbálhatták ki ügyességüket és erejüket. Az erősebb idegzetűek, az idegölőn próbálkozhattak.

Az előzetes bejelentkezés és regisztráció nélkül érkező nyári zápor elől a sátrakba, asztalok alá, kerti pavilonokba húzódó vendégek alterantív módon ugyan, de jóízűen fogyasztották el a finom vacsorát, és még a levegő is felfrissült egy kicsit. Az eső elálltával a kerti vonat újra jelentősebb késés nélkül, a megszokott menetrend szerint szállította az utasokat.