Bendes Emlékplakettet kapott Szabó Ervin vezérigazgatónk

2022.06.15

Bendes Emlékplakettel ismerték el Szabó Ervin vezérigazgatónk villamosenergia-ipari irányítástechnikában végzett 40 éves tevékenységét a 7. Védelmi és Irányítástechnikai fórumon Zalakaroson.

A Plakettet dr. Tombor Antal, a MAVIR egykori vezérigazgatója hozta létre 1989-ben. A Plakett dr. Bendes Tibor, Állami díjas villamosmérnökről kapta a nevét, aki Magyar Villamosművek Tröszt egyik műszaki vezetője volt az 1970-es években.

A plakettet évente a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Elektronikai és Informatikai Szakosztálya ítéli oda relévédelmi, automatizálási, irányítástechnikai, valamint kiberbiztonsági szakterületen kiemelkedő munkát végző szakembereknek.

A Bendes Emlékplakettet az MEE elnöke Gelencsér Lajos és az Emlékplakett alapítója Dr. Tombor Antal adta át.

 

 

Szabó Ervin villamosenergia-ipari munkássága

1982-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karának Mérés és Irányítástechnika szakán végzett. Szoftverfejlesztőként az MMG Automatika Művekben helyezkedett el.

Már az első hetekben az MMG gyártmányú SAM85 alállomási RTU szoftverének teljes felelősségét vette át. A SAM85 RTU-k a Prolan Profield elődjeként az áramszolgáltatók legtöbb transzformátor alállomásában megtalálható voltak, így alkalma nyílt sok alállomást meglátogatni és a helyszínen megismerkedni az áramhálózati rendszerekkel, technológiákkal.

A 80-as évek közepén már gyakorlott RTU szoftverfejlesztőként a Paksi Atomerőmű 3-4-es blokkjának 40 számítógépén futó adatgyűjtő és feldolgozó (AFRT) rendszerének szoftverét írta.

Számos szovjet olaj és gázipari, ajkai timföldgyári RTU rendszer fejlesztése után transzformátor alállomási helyi megjelenítő (HAM) fejlesztésébe kezdett a Prolan elődjeként létrejött Mikroszoft Gmk 4 fős csapatával, amelynek tagjaként a grafikus kezelői felületet fejlesztett. Az OVIT részéről Görgey Péter projektvezetése mellett készítették az első magyarországi IBM PC-s transzformátor alállomási helyi megjelenítőt Nagybátonyban, majd 2x2 képernyős, melegtartalékolt mini SCADA-t fejlesztettek az OVIT debreceni alállomására. A fejlesztő csapat vezetője Sarbó István volt, aki sajnos már nem lehet közöttünk. A HAM-ok rövidesen megjelentek az alállomások döntő többségében.

1990-ben MMG-s kollégáival, Sörös Ferenc vezetésével megalapították a Prolant, amelyben kezdetektől különböző szinteken vezető szerepet vállalt.

A 90-es években fejlesztették a Linux alapú XGRAM SCADA platformot, amelynek fejlesztési vezetője volt. Ezen a platformon készült el vezetésével a ZEUS villamosipari üzemirányító központ és a vasúti felsővezetéki és forgalomirányító központ, amelyek ma is több mint száz alkalmazásban működnek a villamosenergia-iparban és a vasúton. Ez a rendszerük működik többek között ma is a Démász KDSZ-ben, a MAVIR KKEK-ben és számos alállomáson.

2001-ben a villamosmérnöki diplomáját a szintén BME-n szerzett, gazdasági jellegű Master of Business Administration (MBA) diplomával egészítette ki.

2007-től vezérigazgató-helyettesként, majd vezérigazgatóként a cégvezetési feladatok mellett továbbra is elsősorban a Prolan Zrt. műszaki területének vezetésével, termékfejlesztések vezetésével foglalkozik. Jelenleg közvetlenül hozzá tartozik az RKV, HKV, AMR, zárlatjelző készülékek és a németországi okosmérési rendszer vezérlési feladatait megoldó relés egység, a Steuerbox fejlesztése.

MMG-s kora óta a MEE tagjaként több szakcikket publikált az Elektrotechnikában és számos előadást tartott a Vándorgyűléseken.

 

Szívből gratulálunk Szabó Ervinnek a nagyszerű elismeréshez, mely megerősíti magas szintű professzionalitásunkat és kiválóságunkat a szakmában!