A KTE kibővített évzáróján az Országos Elnökségi Ülésen díjazottak voltunk

2023.02.15

A 2022-es év Közlekedési Innovációs Díj nyertese a PRORIS termékcsaládunk volt. A Közlekedéstudományi Egyesület kibővített évzáró Országos Elnökségi Ülésén február 9-én a D50 Kulturális Hotelben Dr. Suba Gergely és Pecsérke Tamás oklevelet vehettek át Dr. Fónagy János KTE elnöktől és Dr. Bozóky Alextől, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától.

Az évzárón Feldmann Márton Vasút-automatizálási üzletág igazgatónk is részt vett, mint a KTE Vasúti Tagozat elnöke. Munkásságát Aranyjelvény kitüntetéssel díjazták.

A PRORIS termékcsaládról

Jövőbeli terveink között szerepel, hogy a Prolan Zrt. által kivitelezett (három magyarországi állomáson már elérhető) vasúti biztosítóberendezés megoldást adjon a hazai vasút számára mindazon ismert és a jövőben várhatóan felmerülő igényekre, amely által a magyar vasúti közlekedés tervezhetősége, biztonsága és hatékonysága jelentősen javulni képes.

A biztosítóberendezések feladata a vasúti pálya, közlekedés biztonságossá tétele, a biztonságos közlekedés feltételeinek ellenőrzése, illetve a vasúti és közúti forgalom haladását engedélyező vagy tiltó jelzések vezérlése. A rendszer megfelelő működésén közvetlenül emberi egészség és vagyonbiztonság múlik, így rendkívül magas, ún. SIL4-es (Safety Integrity Level 4) biztonsági szinten kell a biztosítóberendezési feladatokat megoldani.  

A biztosítóberendezés legfőbb funkciója a vasúti objektumok (többek között a váltók, jelzők, sorompók, kisiklasztó saruk, vágányzáró sorompók, tolatásjelzők) közötti kölcsönös függések biztosítása, amely így egy meglehetősen összetett rendszert eredményez.