Várnai György (1947-2023)

2023.03.20

Várnai György (1947-2023)

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Várnai György a Prolan Zrt. egyik alapító tulajdonosa, a felügyelőbizottság elnöke életének 76. évében örökre megpihent.

Gyuri (nálunk a Prolanban mindenki így szólította)1970-től az MMG-Automatika Művek fiatal villamosmérnökeként olaj- és gázipari mérésadatgyűjtő és távvezérlő rendszerek tervezésével, fejlesztésével kezdte szakmai pályafutását.

A 80-as évektől Magyarországon  is elterjedtek a mikroprocesszorok és a szovjet gyártmányú ún. „nagygépek”, és Gyuri az egyik szoftver osztály vezetőjeként irányította a munkát.

Gyuri a 90-es években a nyelvtudását és mérnök-közgazdász végzettségét a Vállalkozási Iroda vezetőjeként kamatoztatta. Ennek az időszaknak három jelentős vasút-automatizálási eredménye is született: az első szegedi KÖFE rendszer, a hegyeshalmi áramnemváltó berendezés és Ferencváros állomás 27 éve üzemelő kódos-kezelője. Ezek hozták meg számára az első vasút-szakmai elismerést és a jövőbe mutató kapcsolati rendszert.

Az 1998-as év mérföldkövet jelentett az ő életében is, amikor Marcsinák Lászlóval és a Prolan Kft.-vel megalapították a Prolan-Alfa Kft.-t, társaságunk vasúti üzletágát. A kitűzött cél: a meglévő ipari irányítástechnikai hardver és szoftver eszközök bázisán egy biztonsági értékű vasúti távvezérlő rendszert kifejleszteni, megtervezni, konfigurálni, a gyártást követően integrálni, tesztelni, végül a helyszínen üzembe helyezni. Így született meg az ELPULT, a KÖFE (Központi Forgalom Ellenőrző) és KÖFI (Központi Forgalomirányító Rendszer) valamint FET (Felsővezetékienergia-távvezérlő) rendszerek. Az első sikeres projektben -a Győr-Sopron vasútvonalon- 12 állomás távvezérlése valósult meg 85 km hosszban. Azóta a rendszereink által felügyelt, vagy távvezérelt vonalak hossza túllépte a 2 ezer kilométert.

Ügyvezető igazgatóként a gazdasági és vállalkozói feladatokon túl a szívéhez közel álló szegedi KÖFI rendszer termékismertető filmjének forgatókönyv írására is örömmel vállalkozott.

Egyre bővülő közösségünk az ő szervező tevékenységének köszönhette, hogy csapatépítés keretében számos helyre eljuthattunk, Isztambultól Spanyolországig és a délvidéktől Jordániáig. Irodája mindig nyitva állt, bátran fordulhattunk hozzá tanácsért, véleményért, jó szóért – nemcsak szakmai témákban.

Az elmúlt 5 évben társaságunk felügyelőbizottsági elnökeként, gazdasági, üzleti folyamatok figyelemmel kísérését, ellenőrzését végezte.

Munkájának elismeréseként 2022 decemberében megkapta a Társaság „Életmű” díját.

Várnai Gyuri elhunytával nem csak egy nagyszerű szakembert, hanem egy pótolhatatlan kollégát és barátot veszítettünk el.

Emlékét őrizzük, munkássága szolgáljon minden fiatal mérnöknek és jövendőbeli vezetőnek példaként!

 

~ „Elcsitult a szív, mely értünk dobogott. Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok.” ~