Prolan EnergiaMérő Gateway (PEMG)

Az Európai Unió területén 2014-ben hatályba lépett EN 50463 szabvány tartalmazza a vasúti vontató járművek villamosenergia felhasználása mérésének és az adatok továbbításának szabályait. A szabvány érvényességi területén belül (Európai Unió) 2018. december 31-én kötelezően bevezetendő.

A 2020-ban kialakult energiaellátási helyzet következtében megnőtt a jelentősége a villamos energia mérésének és pontos – a használattal arányos – elszámolásának.

A Prolan PEMG készülék a vasúti vontató járműveken telepített hitelesített mérőberendezéshez kapcsolódva képes onnan adatokat fogadni, illetve kiolvasni és a szabványnak megfelelő módon előállított (digitálisan aláírt, titkosított) adatrekordot továbbítani a fogadó egység (DCS) felé 4G (szükség esetén 3G / GPRS / GSM) mobil hálózaton keresztül.

Főbb jellemzők:

  • A készülék képes a járműre szerelt hitelesített energiamérési feladatot ellátó berendezéstől adatokat kiolvasni vagy fogadni,
  • Továbbá képes a szabványban meghatározott számítási, adattárolási feladatok elvégzésére,
  • Alkalmas a szabványban meghatározott protokollnak megfelelő adattartalmú és formátumú adatrekordok összeállítására és továbbítására GSM (elsősorban 4G) hálózaton,
  • Teljesíti a szabványban meghatározott működési, adatvédelmi, titkosítási és egyéb előírásokat.

Tanúsítványok: RED, EN 45545, CE, EN 50463, EN 50121-3-2, EN 61373

PEMG készülékünk alkalmazásával lehetővé válik, hogy a villamos energia szolgáltatók a saját rendszerükbe illesztve közvetlenül kapjanak valós, hiteles energia felhasználási adatokat, így megvalósul a használat-arányos elszámolás lehetősége.